Bæredygtigt tøj står højt på danskernes ønskeliste

Flotte sorte geleneglea

Bæredygtigt tøj står højt på danskernes ønskeliste

Det er dyrt at fremstille tøj – både for pengepungen og for miljøet. Men i dag er flere og flere tøjproducenter begyndt at fokusere på genbrug, genanvendelse og bæredygtige måder, når det kommer til produktion af tøj. I flæng med dette har flere og flere danskere fået øjnene op for de konsekvenser, det kan have for vores jord, hvis vi bliver ved med at producere og købe i de store mængder, som vi før har gjort det. Bæredygtigt tøj er vejen frem, og der er derfor lys forude, hvis tøjproducenterne og forbrugerne fortsætter denne interesse for bæredygtigt tøj.

’Peak cotton’ i verdens tøjindustri

Der bliver ofte talt om ’peak oil’ som værende et begreb for, hvornår vi løber tør for jordens olieressourcer. På samme måde som forbrug af olie taler man i dag ligeledes om ’peak cotton’. Fremtiden for bomuld er nemlig usikker, men alt tyder på, at vi vil løbe tør for bomuld snart, hvis vi fortsætter med at bruge så store mængder, som vi gør i dag. Danish Fashion Institute har anskudt, at verdens tøjforbrug vil stige med 60%, hvis tøjindustrien fortsætter på samme måde, som den gør i dag. Disse tal er skræmmende og stort grundlag for, at vi som forbrugere ligeledes har et ansvar for at købe mere bæredygtigt tøj. Heldigvis er flere og flere tøjproducenter ligeledes med på denne bølge, og det gør det nemmere som forbruger, da markedet for bæredygtigt tøj i dag er større end i mange årtier.

Store tøjkæder skal stå forrest i kampen for bæredygtighed

Hvis vi skal gøre noget ved vores kæmpe forbrug af tøj, som er en byrde for miljøet, er det vigtigt, at de største tøjkæder går forrest i kampen. Tøjproducenter som H&M og Bestseller har i mange år domineret på det danske tøjmarked, og de bærer derfor et stort ansvar i kampen for bæredygtighed. Heldigvis er H&M og Bestseller begge eksempler på tøjproducenter, der har sat skarpt ind i netop denne kamp. Der produceres i dag mere og mere bæredygtigt tøj både i forhold til materialebrug, men også produktionsmetoder. I stedet for bomuld bruges i dag blandt andet bambus, som er et mere bæredygtigt materiale. Du kan derfor købe mere bæredygtigt tøj ved eksempelvis at vælge en Bambus undertrøje, der både er en investering i fremtiden og i din egen komfort.

International konkurrence sætter en stopper for væksten

Hvis alle verdens lande satte kampen ind for mere bæredygtigt tøj, ville vi blot om få år se en markant forbedring. Dette er dog ikke tilfældet, og den internationale konkurrence landene imellem er blandt andet en af grundene til, at de danske tøjproducenter ikke satser 100% på bæredygtigt tøj. Bæredygtigt tøj er nemlig dyrere at fremstille, og hvis forbrugerne ikke er villige til at betale det ekstra, går de blot ind og køber deres varer hos en international spiller på markedet. Forbrugerne har derfor meget at skulle have sagt, hvorfor vi som danskere bør være opmærksom på, hvor vi køber vores varer fra.

Skriv et svar